ÖĞRENMENİN AŞAMALARI
Ben ,Şenol Ural.
24 yıllık profesyonel iş hayatının içinde çeşitli sektörlerdeki kurumsal ve şahıs firmaların alt yapısının kurulması ve reorganizasyon çalışmalarında görev aldım.
Öğrenme aşamalarına geçmeden ,öğrenme ne demektir.Öğrenme, New NLP ye göre Başarı ile aynı anlama gelmektir.Şimdiki benden sonraki bene (hedefimize) ulaştığımız noktayı öğrenme
(başarı )olarak tanımlayabiliriz.
Hedefimiz ile ilgili yeni bilgiler gelmeye başladığı andan itibaren öğrenme başlar.
Öğrenmenin 4 temel aşaması vardır.
1 – CAHİLLİK AŞAMASI : Öğrenmenin ilk aşaması olan bu aşamada kişi,karar verdiği konu ile ilgili Bilinçsiz ve Yetersizdir. Konu hakkında daha öncesinde hiçbir bilgisi ve tecrübesi olmadığı için , hiç soru sormaz ve hata da yapmaz.Çünkü ,Bilmediğini dahi BilmiyordurJ
Bir üst aşamaya geçebilmek için kişi , öncelikle Bilmediği konu hakkında bilgi edinmeli ve Hedefini belirlemelidir.
2-ÇIRAKLIK AŞAMASI : Cahillik aşamasını geçen kişi ,konu hakkında bilgi toplayıp,hedefini belirlediği andan itibaren bu aşamaya geçmiş olur.Çıraklık aşamasında konu hakkında kişi Bilinçli ancak hala Yetersizdir. En çok bu aşamada sorular vardır. Sürekli öğrenmek için sorular sorulur ve hatalar yapılır. Bu aşamada , Azimli ,Sabırlı olunup, Sonuç Değerlendirmesi yapılmalıdır. Çıraklık dönemini iyi geçiren kişiler Ustalık Aşamasında çok rahat ederler.En çok çalışıp en az sonucu aldığımız aşamadır.Bu aşamayı geçemeyenler ,vazgeçerler ve bu eylemi bırakırlar.Bu aşama çok uzatılmamalıdır.Çünkü,uzadıkça Haz ve motivasyon düşer.
3- KALFALIK AŞAMASI : En zor aşama olan Çıraklık aşamasını geçen kişi artık konu hakkında hem Bilgili hem de Yeterlidir.Bu aşamada artık sorular yoktur.Nadiren hatalar yapılır.Bu aşamada Ustalık Aşamasına ulaşmak için birçok pratik yapılmalıdır.Yapılan pratikler sonucu Ustalık aşamasına geçilebilir.Artık ,Min. EMEK , Max. SONUÇ elde etme dönemidir. Ustaların en çok kıskanıldığı aşamada,Kalfalık Aşamasıdır.
4- USTALIK AŞAMASI :Kalfalık aşamasını da geçen kişi artık o işin Ustasıdır.Bu aşamada ,kişi Bilinçsiz(otomatik) ,ancak Yeterlidir.Tekrar soruların sorulmaya başlanıldığı dönemdir.Daha iyi,daha özel nasıl yapabilirim sorularını kişi kendine sormaya başlar.
Öğrenmenin aşamalarını hayatımız boyunca farkında olmadan birçok kez geçeriz.Ancak, bu aşamalarda nelerin başımıza geleceğini ,neler yaşacağımızı ve nasıl davranacağımızı bilmediğimiz için vazgeçmelerimiz çok olur.
Bebekleri dikkatle izlersek öğrenme aşamalarının hepsini büyük bir başarı ile geçtiğini görebiliriz.
Kundaktaki bebek önce sürünmeye başlar , daha sonra emeklemeye başlar.Emekleme döneminde düşer,bir yerlere çarpar ama az sonra tekrar yürümeyi dener.Bu aşamada Azim vardır,Sabır Vardır ama asla Vazgeçmek yoktur.Bir süre sonra bebekler kısa mesafeli yürümeye başlarlar .Bu aşamada çokça Pratik vardır.Artık Kalfalık dönemindedir.Kısa mesafeli yürüyüşlerinin bazılarında yine düşebilirler,ancak düştüğü anda tekrar ayağa kalkıp Pratik e devam ederler.Günün birinde hiç düşmeden yürümeye başlayan bebekler ,koşma denemelerine başlarlar.Daha iyi daha güzelin peşinden giderler.
Peki, şimdi ki bizlere bakalım. Hepimiz bebeklik döneminde yürümeyi ,koşmayı becerebilmişken,Niçin, hedeflerimize ulaşmak için ,düşmeleri göze alamıyoruz,niçin Sabırla,Azimle hedeflerimize ulaşmaya çalışmıyoruz,niçin çoğu zaman Vazgeçiyoruz,Vazgeçmeyip belli bir aşamaya geldikten sonra niçin ben artık oldum deyip,daha iyiye , daha güzele ulaşmaya çalışmıyoruz ?
Öğrenmenin aşamalarını artık hepimiz biliyoruz, bahanemiz artık yok.
O zaman herkes bugün kendisine bir hedef belirlesin ve ulaşana kadar hedefine doğru yol alsın.
Hepimiz bebekken başardık , şimdi de başarmamamız için hiçbir neden yok !