I-Kus bakısı nedir ?

Öncelikle Kuş sizlerde neyi çağrıştırıyor. Onu öğrenmek istiyorum. Aklınıza ilk gelen kelimeler neler, zihninizde ne canlandı?

-Yüksekte olmak

-Özgürlük

-Her şeyi yukarıdan seyredebilmek,

-Gözleri çok iyi görebilen

- Uçmak, ileriyi görebilmek, yolun sonunu aşağıdakilerden daha önce ve net görmek

-Hız

-Gökyüzü

Evet, kuşlarla ilgili aklımıza gelen bu kelimelerin hepsi çok doğru tespitlerdir. Dikkat edilirse, yürümek, yerde hareket etmek, sürünmek, ağaç dallarından dallarına atlamaktan, gövdelere çarpmaktan bahsetmiyoruz. Güçlü olmasa da, yırtıcı olmasa da, Ormanın Kralı olmasa da kuş hepimizde hayranlık uyandıran özellikleri barındırıyor.

Şimdi dilimize girmiş olan ‘’Kuş Bakışı’’nın ne olduğunu çözümlemeye çalışalım. Aslında bunun cevabını az önce kuşlarla ilgili aklımıza gelen özellikleri sıralarken hep birlikte farkında olmadan verdik. Neydi bu bakışın belirleyici özellikleri;

-Yukarıdan,

-Özgür, hiç kimsenin etkisi altında kalmadan,

-Dallar arasında dolaşmadan,

-Başlangıç ile sonuç noktasının her ikisini de aynı anda görebilmek.

Bütün bu özellikleri bir arada bulundurularak yapılan bakışa da ‘’KUŞ BAKIŞI’’ denmektedir.

Yukarıdaki 4 madde ,Kuş Bakışının temel özellikleridir.Bu 4 maddenin 4’ü de gerçekleştiği anda sağlıklı ve doğru bir Kuş Bakışından bahsedebiliriz.Özeliklerden bir tanesi bile gerçekleşmediği takdirde ,başka bir bakış şekline dönüşür.

II-Isletmelerde nicin birilerinin kus bakısı bakması gereklidir?

Şimdi diyeceksiniz ki bu bakış çeşidi niçin bu kadar önemli? Peki sadece işletmelerde mi, yoksa hayatın içinde de önemli bir yer tutuyor mu? İsteyen herkes bu şekilde bakamaz mı?

Bir uygulama ile bu sorularınızın cevabını vermeye çalışacağım;

Lütfen herkes oturduğu yerden ileriye doğru baksın, neler gördüğünüzü bir kağıda yazın.

Şimdi herkes ayağa kalkıp ileriye doğru baksın ve bir önceki gördüğüne ilaveten neler gördüğünüzü yazın.

Son olarak, bulunduğunuz yerden 20 mt. yukarıya çıktığınızı, az önce bulunduğunuz yere baktığınızı düşünmenizi istiyorum. İlk 2 bakışta gördüklerimizin haricinde neler görebileceğimizi söylemenizi istiyorum.

Evet, çok doğru yukarıdan aşağıya baktığımızda farklı olarak arkanızdaki ve yanınızdaki kişi ve eşyaları, ayrıca ayakta durup baktığınız mesafeden daha uzak mesafedeki eşyaları, evleri, arabaları görebilirdik.

Bu bakış şekli gerek iş gerekse özel hayatımızda konulara tek bir yerden değil yukarıdan bakarak göremediklerimizi de görmemizi, mevcut durumu daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.

Detayların içinde kaybolmamızı önler, izleyeceğimiz yolda neler olduğunu önceden görmemizi ve gerekli önlemleri almamızı sağlar.

Bu bakış açısına sahip kişiler özellikle iş hayatında diğer kişilerin arasından kısa sürede sıyrılır ve başarıyı yakalarlar.

Herkesin bildiği iş kavramlarını tekrar edip sizleri teoriler ile yormak istemiyorum. Bu yüzden işletmelerde bu bakış açısına sahip olmayan kişilerin nasıl hareket ettiklerini ve kararlar aldığını iş hayatından çarpıcı bir örnek ile anlatmak istiyorum;

ÖRNEK OLAY ;

Vizyonel Patronumuz! Bir gün diğer Patron arkadaşları ile yemek yiyormuş. Arkadaşlarından biri, geçmiş günlerde şirketi için almış olduğu yazılım programının hünerlerini anlatıyormuş. Şirketinde bu program sayesinde kısa bir sürede daha az personel, daha az zaman maliyetine katlanarak daha çok iş yapılıyormuş.

Patronumuz bir an düşünmüş, benimde bu programı alabilecek param var, daha az personel, daha az zaman ile bu programın parası 1-2 ayda çıkar,hem geçenlerde mevcut kullandığı program ile de ilgili şirkette sözüne ,samimiyetine en çok inandığı çalışanı da mevcut program ile ilgili şikayetlerde bulunduğunu hatırlamış. Hemen kararını vermiş ‘’BUPROGRAM ALINACAK‘’. Az masraf çok kazanç !

Bir programdan daha ne beklenebilir ki!

Arkadaşından bu programı yazan ve pazarlamasını yapan kişinin telefonunu almış. Arkadaşı vasıtası ile de aradığı için %10 daha da iskontolu alabilecekmiş.

Ertesi sabah erkenden firma yetkilisini çağırmış, en güvendiği (dürüstlüğüne, sadakatine ve saygısına güvendiği) çalışanı da toplantıya çağırmış.

Firma yetkilisi güzel bir DEMO yapmış, Bizim Patronun gözü parlamış dolayısı ile de en güvendiği çalışanın da gözü parlamış.Firma yetkilisi bir de %10’nun üstüne onları çok sevdiği için bir %7 daha iskonto yapmış, daha ne olsun?

Burada duralım !

Şimdi sizden Kuş Bakışı nın 4 temel özelliğini hatırlamanızı istiyorum.

1-Patron bu kararı alırken yukarıdan işletmesine baktı mı? Yoksa oturduğu yerden ileriye doğru bakarak mı bu kararı aldı? Evet, kesinlikle yukarıdan bakmadı. Bakmış olsaydı mevcut programın yeterli olup olmadığını, kullanıcıların mevcut programı yeterince bilip bilmediklerine bakardı. Belki de sorun göründüğü gibi mevcut programda değil başka şeylerdeydi. Personel, eğitim eksikliği, alt yapı eksikliği veya menfaatler.

2- Patron karar verirken ‘’Özgür’’müydü? Hayır.Öncelikle diğer patron arkadaşının etkisinde kalmış daha sonrasında dikkat edin, bilgisine ,analitik düşünüş yeteneğine değil, samimiyetine inandığı çalışanının etkisinde kalmıştı.

3-Patronumuz gökyüzünden mi yoksa dallar arasından mı şirketine bakmaktaydı. Doğru, tahmin ettiğiniz gibi! dalların arasında geziyordu. Yukarıdan bakabiliyor olsa 1.maddedeki analizleri yapmış olurdu.

4-Patronumuz başlangıç ve sonuç noktasını aynı anda görebilmiş mi? Elbette hayır. Geleceğe sağlıklı bir adım atabilmek için öncelikle geçmişten bugüne iyi bir analiz yapmamız sonrasında geleceğe adım atmalıyız.

Sonra ne mi olmuş!

Sizler şu anda belki farkında değilsiniz ama ,konuşmalarımın başından itibaren yavaş yavaş yerden yükselmeye başladınız. Aşağıya doğru bakarsanız bu olayın sonunu sizlere söylemeden hepiniz görebiliyor olmalısınız.

III- Nasıl kus bakısı bakılır ?

Şimdi konunu en can alıcı bölümüne geldik. Nasıl kuş bakışı bakılır?

Belki de benim konuşmalarım bittikten sonra ayaklarınız yerden yavaş yavaş yükselecek ve sizlerde olaylara KUŞ BAKIŞI bakmaya başlayacaksınız.

İşin sırrı konuşmamın başındaki 4 temel özellikte saklı. Bu özellikleri, detaylandırırsak bu sorularınızın cevabını net olarak alabileceğinizi düşünüyorum.

1-Yukarıdan ;

Herkesin bildiği bir söz vardır; Ormanın üstünden bakmak gerekir, eğer ormanın içinde yürürsek kayboluruz.

Detayların içinde kaybolmamak, mevcut durumu görebilmek için mutlak suretle yukarıdan aşağıya doğru bakmalıyız. Geçmişte, geride neler olmuş, mevcut duruma nasıl gelinmiş, mevcut durumda neler var, bunları iyi analiz etmeliyiz.

Patronumuz ve yeni program ile ilgili örneğimize geri dönersek. Patronumuz Kuş Bakışı bakabilme özelliği olsa idi. Öncelikle, mevcut durumu iyi analiz etmeliydi. Elimdeki programın özellikleri neler, tam kapasite kullanılabiliyor mu? Şirketimin ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasitede bir program mı? Personelim bu programı ne derece biliyor ve kullanıyor?

Eğer, bu soruların cevapların sonucunda, mevcut programım yeterli kapasiteye sahip, ihtiyaçlarımı karşılayabilecek durumda olmasına rağmen mevcut durumda yeterince kullanılamıyor ve ihtiyaçlarıma yetmiyorsa sorunun programdan olmadığını görebilirdi. Ancak, bulunduğumuz yerden ileriye bakar isek sadece ve sadece önümüze çıkanları ve etrafımızın söylediklerini görebiliriz.

Geçmişi-mevcudu ve geleceği görebilmemiz için mutlaka yukarıdan bakmalıyız.

2- Özgür, hiç kimsenin etkisi altında kalmadan ;

Kuş dediğim zaman çoğumuzun aklına öncelikle özgürlük gelmişti. Bunun nedeni yukarıda, gökyüzünde olmak, kalabalıktan, karışıklıktan uzak olma duygusu, hepimize özgürlüğü çağrıştır. Bu nedenle kuş, özgürlüğü temsil eder.

Örneğimizde, patronumuzun yukarıdan şirketine bakmadığını hep birlikte tespit etmiştik. Yukarıdan bakmayan kişinin özgür olmadığını, mutlaka çevresinden etkilendiğini de söyleyebiliriz. Geçmişten günümüze mevcut durum değerlemesi yapmadan gelecek ile ilgili doğru kararlar alamayız.

Yukarıdan bakan kişi, yukarıdan gördüğü durumun, hiç kimsenin etkisinde kalmadan fotoğrafını çekmelidir. Unutmayalım ki mevcut durum analizinde fotoğraf çekmek zorundayız, fotoğrafta gözüken ne ise onunla ilgilenmeliyiz. Fotoğrafın içeriğinin güzelliği veya çirkinliği ile ilgilenmemeliyiz. Çünkü, amacımız gelecekteki fotoğrafın güzel şeyleri içermesi olmalıdır.

3-Dallar arasında dolaşmadan;

(Sandalye ile önüne engeller koy ve uygulamalı olarak göster.)

Ormanda olduğunuzu ve hızla koştuğunuzu düşünmenizi istiyorum.Sürekli karşınıza ağaçların çıktığı, son anda fark edip çarpmamaya çalıştığınızı, dalların elinizi kolunuzu yaraladığını ve bir süre sonra ise hangi yöne doğru gideceğinizi şaşırdığınızı

görebileceksinizdir. Bir süre sonra yavaşladığınızı, el yordamı ve tahminlerle yola devam etmeye çalıştığınızı net olarak görebileceksiniz.

İş hayatı da böyledir.

Eğer, siz bir hedefe doğru gitmek istiyorsanız, yeriniz dalların arası, ağaçların arası, kısacası ormanın içi olmamalıdır. Yeriniz yükseklerde, ormanın üstünde olmalıdır. Böylelikle varmak istediğiniz hedefe hangi yoldan daha kısa sürede ve daha sağlıklı gideceğinize karar daha rahat verebilirsiniz.

Normal yaşamın içinde de ağaçlara, dallara çarpmaya başladığımız zamanlarda durup kendi durumunuzu analiz etmek için, nereden başladım neredeyim ve hedefim nerede sorularını cevaplandırmak için, dalların arasından yukarıya doğru yükselmeli ve aşağıya doğru bakıp hedefimize nasıl varacağımızı net olarak görmeye çalışmalıyız.

Örneğimizdeki, patronumuz ise ormanın içinde olduğu için birden koşmaya başladı,peki nerede idi varmak istediği hedefe hangi yoldan gitmeliydi?Yolları biliyor muydu?

Hepsinin cevabı ‘Hayır !

‘Az önce gözünüzü kapattığınızda ve ormanın içinde koşmaya başladığınızda neler görmüştük. Evet, ağaçlara ve dallara çarptığımızı ve kaybolduğumuzu görmüştük. Patronumuzda maalesef aynı ormanın içinde koşmaya başladı.

4- Başlangıç ile sonuç noktasının her ikisini de aynı anda görebilmek:

Son özellik, ilk 3 özelliklerin sonucu ortaya çıkar. Yukarıdan, özgürce ve dalların arasında dolaşmadığımız zaman, başlangıç noktamızı (geçmişi) sonuç noktamızı (hedefimizi) rahatça görebiliriz. Bu özellikte her iki noktayı da sağlıklı görebilmek için mevcut durumumuzu çok iyi tespit etmeliyiz.

Örneğimizi hatırlarsak patronumuz sadece yeni program ile ulaşacağı noktaları görmekteydi. Oysaki mevcut durumunu bilmediğinden maalesef ki yeni program onu hedefine ulaştıramadı.

IV-Kus bakısı bakmanın faydaları nelerdir? Bu sekil de bakmazsak hangi sonuçlar ile karsılaşabiliriz?

Güncel hayatımızda öncelikle ormanın içinde mi yoksa ormanın üstünde miyiz, bunun tespitini yapmalıyız. Bunu anlamak içinde mevcut projelerinize bakın lütfen. Her projenizde

öncelikle çok hızlı başlayıp, bir süre sonra engellerle karşılaşıp, geri dönüşleriniz ve bu geri dönüş sıklığınız arttıkça o projeyi yarım bırakıp başka yeni projelere başlıyorsanız, üzgünüm siz ormanın derinliklerindesiniz.

Projelerinizin yarım kalmadan, zamanında ve sağlıklı bitmesi için öncelikle ormanın içinden yükselerek yukarıya çıkmanız ve aşağıya doğru ‘BİR KUŞ GİBİ’ bakmanız gerekmektedir.

Herkesi bir gün Yukarıdan Aşağıya Bakarken Görmek Dileği İle